ناقص سازی جنسی زنان یا اف جی ام (Female Genital Mutilation) به برداشتن کل یا قسمتی از آلت جنسی زنان و هرگونه جراحت ناشی از این عمل گفته میشود که به دلایل غیرپزشکی صورت پذیرد.
ناقص سازی جنسی زنان بیشتر در دوران کودکی بین دوره نوزادی تا ۱۵ سالگی انجام میشود و مصداق بارز نقض حقوق انسانهاست. این عمل حق بهداشت، امنیت و تمامیت جسمی زنان و همین طور حق ایمنی در برابر شکنجه و اعمال خشن، غیر انسانی و تحقیرآمیز را نقض میکند. همچنین در مواقعی منجر به مرگ می شود(نقض حق حیات).
ناقص سازی جنسی زنان نشانگر شکلی افراطی از تبعیض است و دلایل تداوم این عمل ریشه در نابرابریهای عمیق جنسیتی دارد. این عمل به طور عمده به عنوان ابزاری برای کنترل جنسی زنان به کار میرود و علاوه بر به جا گذاشتن آسیبهای وخیم روحی و جسمی، زنان را تا آخر عمر از لذت جنسی محروم میکند.
به گزارش سازمان ملل بیشتر از ۱۴۰ میلیون زن در جهان زندگی میکنند که قربانی گونهای از ناقصسازی جنسی بودهاند و اگر روند فعلی ادامه پیدا کند تا سال ۲۰۳۰ درحدود ۸۶ میلیون زن دیگر در سراسر جهان به این قربانیان افزوده خواهند شد.
ششم فوریه برای اولین بار در سال ۲۰۰۳ به عنوان روز جهانی عدم مدارا با ناقص سازی جنسی زنان پیشنهاد شد و پس از آن کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل این روز را به عنوان یکی از روزهای بینالمللی سازمان ملل تصویب کرد.