- پیش تر قرار بود که این مطلب در روزنامه شرق منتشر شود اما بنا به دلایلی از این امر صرف نظر شد -
شرق: شهرداری به جمعیت دفاع از کودکان کار و خیابان دستور تخلیه مرکز خیابان فلاح را داد. دستوری که فعلا متوقف مانده است. مسوولان شهری می گویند که از عملکرد این سازمان راضی نبوده اند. اما مدیر عامل جمعیت می گوید که مدیران شهری قصد استفاده تبلیغاتی از کودکان کار را داشته اند و آنها در مقابل درخواست های آنها برای استفاده تبلیغاتی مقاومت کرده اند و حالا در مواجهه با این اتهام ها قرار گرفته اند.
سال گذشته بود که افتتاحیه این مرکز در قالب طرح پرتو شهرداری برگزار شد. طرحی که قرار بود در آن با همکاری سازمان های مردم نهاد مراکزی برای ساماندهی کودکان کار ایجاد شوند. منطقه یکی از منطق آسیب خیز تهران بود و مدیران شهری برای ساماندهی کودکان کار آن منطقه به سراغ جمعیت دفاع از کودکان کار و خیابان رفتند که سال ها بود در آن منطقه فعالیت می کرد.
جمعیت هنوز مجوزش را تمدید نکرده بود و قرار شد از مجوز یکی از ان جی او های مجوز داری تحت حمایت شبکه یاری کودکان که 25 سازمان مردم نهاد در تهران را پوشش می دهد با شهرداری تفاهم نامه ببندد.
مدیرعامل جمعیت دفاع از کودکان کارو خیابان در این باره می گوید: سال گذشته سازمان رفاه، خدمات و مشارکت مردمی شهرداری تهران طرحی را با عنوان طرح "پرتو" در راستای "مدیریت ارائه خدمات به کودکان آسیبپذیر" مطرح کرد و از ما خواسته شد؛ در اجرای این طرح با آنها همکاری کنیم.
وی ادامه داد: هرچند از لحاظ هدفگذاری با این طرح مخالف بودیم، اما به دلیل ادعاهایی که در ابتدا شده بود و اینکه تعداد کودکان کار را به رسمیت شناخته بودند، به عنوان مثال اشتغال به کار یک میلیون و 700 هزار کودک به عنوان کودک خانهدار را مطرح کرده بودند و با این فرض که سازمان رفاه قصد دارد، به این موضوع ورود کند، همکاری در این طرح را پذیرفتیم.
یزدی با بیان اینکه هدف این طرح ساماندهی کودکان کار است، در صورتی که هدف جمعیت ما لغو کار کودک است، اظهار کرد: به رغم تمام این موضوعات با این طرح همکاری کردیم. ادعای شهرداری آن بود که حتی اگر مرکز شما شرایط خوبی نداشته باشد، به این دلیل که کاری انسانی انجام میدهید و با ما همکاری میکنید از شما حمایت میکنیم.
وی در گفت و گو با «شرق» با بیان اینکه مدیران شهرداری از ما می خواستند در مراسم های آنها که برد تبلیغاتی داشت شرکت کنیم گفت: ما مخالف بودیم. چرا که علاقه نداشتیم از بچه ها استفاده ابزاری شود. ما در مراسم ها شرکت نکردیم و ما را تهدید به باطل کردن تفاهمنامه کردند. روز دیگری برای مراسم درختکاری از ما خواستندکه با 30 نفر از کودکانمان شرکت کنیم و ما با اصل مراسم درختکاری موافق بودیم اما با شرکت 30 کودک مخالف بودیم چرا که معتقد بودیم نباید میان کودکان تبعیض قائل شد.
یزدی با یادآوری اینکه شهرداری اصرار داشت که هرچه سریعتر افتتاحیهای برای طرح پرتو برگزار کند، اظهار کرد: شهرداری اصرار داشت که به این مناسبت برای بچهها لباسهای فرمی تهیه شود، ولی تنها برای 70 نفر از 180 کودک تحت پوشش مرکز لباس فرم تهیه شد. و این مورد اعتراض ما واقع شد. چراکه از نظر ما کار درستی نبود، چون این تبعیض تبعات منفی برای کودکان داشت.
وی ادامه داد: آنها به سراغ ما آمدند و آن زمان برایشان تمدید نشدن مجوز ما مهم نبود و عجله زیادی به افتتاح مرکز داشتند.
مدیرعامل جمعیت دفاع از کودکان کارو خیابان با یادآوری اینکه در آن زمان مجوز ما به دلایلی آماده نشده بود، بیان کرد: پیشنهاد نمایندگان سازمان رفاه این بود که از مجوز دیگری برای عقد قرارداد همکاری استفاده کنید، که این پیشنهاد محقق شد.برای اجرای این طرح در نهایت ساختمانی واقع در خیابان فلاح داده شد و قرار بود؛ 200 کودک آسیبدیده و در معرض آسیب تحت پوشش این طرح قرار گرفته و برای اجرای آن نیز طبق یکی از مواد مندرج در طرح، مکان فعالیت میبایست به مساحت 700 متر که 400 متر آن به حیاط بازی کودکان تعلق داشته باشد، در اختیار ما قرار دهند، اما در حال حاضر فضایی کوچک با 3 اتاق به ما داده شده است.
یزدی گفت: به ما می گویند بیایید سبد کالا توزیع کنید کودکی که کل سال گرسنه است مشکلش با توزیع سبد کالا حل نمی شود. کار کودک یک پدیده اجتماعی است و کار خیریه نیست و اینگونه نگاه ها غلط است. طرحی اجرا کردند به نام زمستان امن و به کودکان دستکش و کلا و شال گردن دادند. عبارت زمستان امن خیلی عبارت مسوولیت زایی است و تنها با دستکش و کلاه محقق نمی شود نگاهشان چنین نگاه تبلیغاتی است ودرک و تعریف درستی از کار کودک ندارند.
وی تاکید کرد کودکان تحت پوشش ما عمده مشکلاتشان با گشت های شهرداری است که آنها را مورد ضرب و شتم و توهین قرار می دهند و باید این خاطرات از ذهن کودکان کار پاک شود و با چند کار تبلیغاتی سطحی چنین امری محقق نمی شود. چند روز پیش تجمع بزرگ کودکان کار را در ورزشگاه برگزار کردند. باید بچه ها را دوساعت در آفتاب نگاه می داشتیم برای یک ساندویچ و چند عکس ما چنین کاری نکردیم و بچه هایمان را به جاجرود بردیم که خیلی فضای بهتری داشت. بچه ها آنقدر لذت بردند می گفتند نمی شود شب را همینجا بمانیم.
یزدی در پاسخ به این انتقاد مسوولان شهری که عنوان می کنند نارضایتیشان در مورد سواد آموزی به این کودکان بود گفت: آنها به عنوان سازمانی دولتی از زاویه سطحی با پدیده و طرح برخورد میکردند؛ حال آنکه ارتباط ما با کودکان کار عمیق و بدور از هرگونه سطحینگری است. به علاوه آنکه براساس قانون، شهرداری اجازه نظارت بر سمنها را ندارد و فقط میتواند؛ امکانات در اختیار ما بگذارد.
یزدی با بیان اینکه از بعد از عید به ما گفته شد که میخواهیم این پروژه را از شما بگیریم، و قصد نداریم؛ قرارداد جدیدی با شما ببندیم، ادامه داد: این در حالی است که تا آن زمان به جز انجام مراسم افتتاحیه و چند بازدید هیچ کاری در جهت اجرای این طرح انجام نشده بود که از نظر ما این موضوع فقط نوعی نمایش بود و نه اینکه بخواهند، در خصوص کودکان در معرض آسیب کار کنند.
وی افزود: در اردیبهشت ماه سال جاری از طرف شهرداری اخطاریهای برای ما فرستاده شد، تا مرکز خود در خیابان فلاح را تخلیه کنیم که بهانه آنها در این خصوص عدم رضایت از عملکرد جمعیت دفاع از کودکان کار و خیابان و نیز پایان یافتن قرارداد بود. این در حالی است که بر اساس طرح، مدت قرارداد ما یک سال تحصیلی بود که از اول مهر تا آخر شهریور است. بنابراین هنوز مهلت قرارداد ما به پایان نرسیده است. زیرا تعطیلی پروژه بزعم ما مساوی با هجوم آسیبها به زندگی کودکان است.
حالا تخلیه مرکز فعلا متوقف مانده، دانشور عضو شورا و رییس کمیته اجتماعی شورا در گفت و گو با "شرق" از پیگیری ها برای توقف تخلیه مرکز صحبت می کند. مسوولان شهرداری عنوان می کنند می خواهند ان جی اوی جدیدی را مستقر کنند و قصد تخلیه کامل را ندارند در حالیکه این کودکان با تیم جمعیت دفاع از کودکان کار و خیابان اخت شده اند. یزدی می گوید به آنها به طور غیر رسمی گفته اند فعلا تخلیه متوقف شده و باید منتظر ماند و دید سرنوشت 180 کودک کار منطقه 17 که چندساعتی مرکز از خیابان نجاتشان مید دهد چه میشود.