یونسکو در سیامین اجلاس کنفرانس عمومی خود که در سال 1999 برگزار شد، بهاتفاق آرا، روز 21 مارس هرسال را بهعنوان روز جهانی شعر اعلام کرد و هرسال این روز را گرامی میدارد.
هدف از این اقدام حمایت از تنوع زبانی از طریق بیان شعری و همچنین حفظ زبانهای درخطر است.
مطالعات یونسکو در مورد وضعیت شعر نشان میدهد که باوجود تکثر و تنوع فعالیتهای شعری و افزایش تعداد شاعران و توجه ملتها و جوامع به حفظ سنتها و بیان شفاهی، هنوز شعر بهعنوان یک وسیله اصیل بیان فرهنگی و هنری در رسانهها و نظامهای آموزشی جایگاه واقعی خود را نیافته است.
حالآنکه جهان امروز با نیازهای زیباییشناسی برآورده نشده فراوانی روبهرو است که اگر نقش اجتماعات، مناسبات و ارتباطات مردمی بهعنوان ابزاری برای ارتقای سطح آگاهی عمومی به رسمیت شناخته شود، شعر میتواند این نیازها را برآورده سازد.
یونسکو از کلیه کشورهای عضو، نهادهای دولتی و غیردولتی، شهرداریها، مدارس، انجمنها، موزهها، ناشران و ... خواسته است تا فعالیتهایی را به مناسبت این روز پیشبینی و اجرا کنند.
شعر یکی از والاترین اشکال بیان فرهنگی و زبانی است. با ارائه خلاقیتی کامل و آزادی زبانی، شعر بخش تمامعیار هویت مردم و شبیه موسیقی و هنر است که اغلب به ما کمک میکند تا هویت فردی خودمان را خلق کنیم.
شعر همچنین جایگاهی است که بین گوناگونی فرهنگی و تنوع زبانی پیوندی عمیق برقرار میکند. زبان شعر، با کلام آهنگین آن، استعارهها و گرامر و مکثهای آن، بهعنوان یک مانع در برابر زوال زبانها و فرهنگهای جهان عمل میکند. با کشف ظرفیتهای بزرگ زبانی، آفرینش شعری به غنی کردن گفتگوی بین فرهنگی و تضمین صلح جهانی میانجامد.
در جهانی که به شکلی باثبات در حال گسترش است، در جهانی که بهسرعت تغییر میکند و تغییرات اجتماعی را تجربه میکند، شاعران در جنبشهای مدنی حضوری دائمی دارند و میدانند که چگونه موجب هوشیاری وجدانها در برابر بیعدالتیهای جهانی شوند و چگونه به تشویق قدردانی از زیباییهای جهان کمک کنند. ما همچنین میتوانیم ظرفیتهای شعری را در تکنیکهای جدید و پیامهای کوتاهی که در شبکههای اجتماعی در گردش است ببینیم که درعینحال زندگی جدیدی به شعر میبخشند، خلاقیت را بارور میکنند و شعرها و بیتهایی را به اشتراک میگذارند که میتوانند به ما کمک کنند تا بیشازپیش متعهدانه به جهان عمل کنیم.
منبع:
http://hamshahrionline.ir