امروز: 18 - 11 - 03 | میلادی 2025 - 02 - 06

در سال 1393 افرادی که در کم درامدترین خانواده های ایرانی زندگی میکردند حدود 761 هزار و 480 تومان صرف هزینه های خوراکی و آشامیدنی در طول یک سال کرده اند



هزينه 2 میلیوني خرید خوراکی دهک اولي ها در شرايطي است كه دهك دهمي ها 18 ميليون صرف اين كار مي كنند/همين چند روز پيش بود كه ‌مديركل بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت، آماري را ارائه كرد مبني بر اينكه اكثر ايرانيان در معرض انواع سكته‌ها و به خصوص سكته قلبي قرار دارند.

به گزارش سلامت نیوز، روزنامه جوان نوشت: همين چند روز پيش بود كه ‌مديركل بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت، آماري را ارائه كرد مبني بر اينكه اكثر ايرانيان در معرض انواع سكته‌ها و به خصوص سكته قلبي قرار دارند. آمارها مي‌گويند 83 درصد مردم كشور كه جمعيتي بالغ بر 47 ميليون نفر را تشكيل مي‌دهند تغذيه ناسالم دارند كه از اين ميزان نزديك به 7هزار نفر در سال به دليل رعايت نكردن الگوي صحيح تغذيه جان خود را از دست مي‌دهند. البته تغذيه ناسالم فقط به مواد غذايي مضر ختم نمي‌شود بلكه فشار اقتصادي و بدخوري و كم‌خوري‌ها را نيز شامل مي‌شود كه در همين راستا گزارش بانك مركزي نشان مي‌دهد متوسط هزينه خوراكي‌ها و آشاميدني‌ها در پردرآمدترين خانوارهاي ايراني بيش از 8/8 برابر هزينه خوراكي‌ها در پايين‌ترين دهك درآمدي ايران است.

گزارش‌ها حكايت از آن دارند كه در سال گذشته متوسط هزينه خوراكي‌ها در يك خانوار شهري ايراني بيش از 8 ميليون تومان بوده است، اين در حالي است كه خانوارهايي با پايين‌ترين رقم درآمد و هزينه كه در دهك اول قرار گرفته‌اند تنها 2 ميليون و 33 هزار تومان صرف خريد خوراكي و آشاميدني كرده‌اند.

بر اساس گزارشي كه از سوي بانك مركزي منتشر شده است، خانوارهايي با دهك‌هاي بالاي درآمدي وجود دارند كه طي يك سال 17ميليون و 892 هزار تومان صرف خريد خوراكي كرده‌اند. رقمي كه نشانگر فاصله 8/8 برابري هزينه خوراكي‌ها و آشاميدني‌ها در ميان بالاترين و پايين‌ترين دهك درآمدي است.

اين آمار در شرايطي منتشر مي‌شود كه ‌مديركل بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت با بيان اينكه بارزترين علت سكته قلبي تغذيه ناسالم است بر لزوم برخورداري جامعه از الگوي تغذيه‌اي سالم براي دستيابي به زندگي سالم تأكيد مي‌كند.

زهرا عبدالهي با اشاره به نقش تغذيه در پيشگيري از بيماري‌ها مي‌گويد: «حدود 80 درصد بيماري‌هاي قلبي عروقي، 90 درصد ديابت نوع2 و 30 درصد سرطان‌ها از طريق رژيم غذايي صحيح قابل پيشگيري هستند.»

بي شك وقتي افرادي در جامعه وجود دارند كه از توان كمتري براي هزينه كرد خوراك خانواده‌شان برخوردارند، هيچ وقت به سراغ محصولات گران با ويژگي‌هاي خاص نمي‌روند زيرا درآمدهايشان اين اجازه را به آنها نمي‌دهد كه به عنوان مثال مرغ هورموني كيلويي 5هزار تومان را رها كرده و از مرغ‌هاي ارگانيك كيلويي 18هزار تومان استفاده كنند.

توصيه‌هاي ناكارآمد
معمولاً اقشار طبقه متوسط و ضعيف جامعه سعي مي‌كنند با كمترين هزينه، بيشترين كالاهاي مورد نياز خانواده را تأمين كنند، به همين خاطر مجبورند خيلي به كيفيت و نحوه توليد اقلام توجه نداشته باشند.
پزشكان مي‌گويند مصرف چربي و نمك ارتباط مستقيمي با بيماري‌هاي قلبي، عروقي، سرطان و بيماري‌هاي معده دارد. به همين دليل در الگوي مصرف غذايي صحيح بايد از مصرف قندها، چربي‌ها، روغن و نمك خودداري شود اما در كنار اين هشدارها، آنها توصيه مي‌كنند كه براي كاهش آمار مرگ و ميرهاي ناشي از بيماري‌هاي مرتبط با مصرف بيش از اندازه نمك و چربي‌ها بايد مصرف سبزيجات، ميوه، لبنيات و حبوبات همواره در هرم غذايي مورد توجه باشد.
در همين راستا نمودارها نشان مي‌دهند در حالي كه يك فرد براي حفظ سلامتي خود بايد روزانه 400 گرم ميوه و سبزي مصرف كند، متأسفانه به علت تورم موجود در جامعه و قيمت بالاي محصولات كشاورزي تنها 12 درصد مردم اين ميزان ميوه و سبزي را مصرف مي‌كنند كه اين زنگ خطري براي سلامت افراد بشمار مي‌آيد.

دهك‌هاي ناتوان از تأمين كالري بدن
وقتي از ميزان هزينه‌كرد خانوارها در دهك‌هاي مختلف صحبت به ميان مي‌آيد، تعداد اعضاي خانواده را نيز بايد مد نظر داشت. به همين خاطر و با توجه به اينكه هر خانوار واقع در دهك اول درآمدي را حدود 3نفر در نظر مي‌گيرند مي‌توان چنين برداشت كرد كه در سال 1393 افرادي كه در كم‌درآمد‌ترين خانوار‌هاي ايراني زندگي مي‌كردند حدود 761 هزار و 480 تومان صرف هزينه‌هاي خوراكي و آشاميدني در طول يك سال كرده‌اند كه حتي در مقايسه با متوسط كشوري رقمي بسيار اندك است.
اين در حالي است كه در خانوارهايي كه در دهك دهم درآمدي قرار گرفته‌اند، هر فرد بيش از 4 ميليون و 800 هزار تومان براي خوراكي و آشاميدني پول خرج كرده است. به اين ترتيب هر فرد در دهك دهم درآمدي بيش از 6/7 برابر افرادي در دهك اول درآمدي پول صرف خوردن و آشاميدن كرده‌اند.
با اين تفاسير به نظر مي‌رسد خانوارهايي كه در دهك اول درآمدي قرار گرفته‌اند حتي قادر به تأمين هزينه‌هاي كالري مورد نياز بدن خودشان هم نيستند. البته پيش از اين نيز وزارت كار، تعاون و رفاه اجتماعي هزينه مورد نياز براي تأمين غذاي هر فرد خانوار را با احتساب كالري مورد نياز در حدود 250 هزار تومان برآورد كرده بود. به اين ترتيب كساني كه در دهك اول درآمدي قرار گرفته‌اند از حداقل‌هاي لازم براي تأمين غذاي مورد نيازشان نيز برخوردار نيستند.

فاصله وحشتناك با آمارهاي جهاني
با مقايسه سرانه مصرف سالانه مواد غذايي در ايران و جهان به آمار و ارقامي مي‌رسيم كه به خوبي نشان مي‌دهد تا چه حد اقتصاد حاكم بر جامعه و ميزان درآمد خانوارها، در نوع انتخاب مواد غذايي و مقدار مصرف آنها تأثير دارد.
در اين مقایسه ميزان نان مصرف سالانه يك فرد در دنيا 25 كيلو است. در حالي كه هر ايراني بيش از 160 كيلو نان در طول سال مصرف مي‌كند. همچنين تخم مرغ براي ايرانيان 80 كيلو و آمارهاي جهاني 24 كيلو ثبت شده است. هر ايراني در يك سال 90 كيلو شير مصرف مي‌كند در حالي كه اين رقم براي ديگر مردم دنيا بيش از 200 كيلو است. مصرف سالانه ميوه و سبزيجات در ايران براي هر نفر حدود 20 كيلو و در جهان بيش از 120 كيلو است. همچنين ايرانيان سالي هفت كيلو ماهي مصرف مي‌كنند كه اين رقم در دنيا 18 كيلو است. با اين تفاسير اما وقتي اقلام ديگر مانند شكر با 30 كيلو براي هر ايراني در مقابل پنج كيلوي جهاني، سويا با 150گرم در ايران و 10كيلوي جهاني و كشك با مصرف سرانه شش كيلو براي هر ايراني در مقابل سه كيلوي جهاني را در كنار هم قرار مي‌دهيم به خوبي به نتيجه‌اي مي‌رسيم كه دور از ذهن نيست و آن هم اينكه ايرانيان شش برابر آمارهاي جهاني دارو مصرف مي‌كنند.
ذكر يك نكته قابل تأمل است و آن هم اينكه همين آمار و ارقام مصرف سرانه مواد غذايي براي هر ايراني نيز در بين دهك‌هاي مختلف بسيار متغير است، به نحوي كه هرگز نمي‌توان متصور شد هر ايراني سالانه 80كيلو تخم مرغ و 90كيلو شيرو 20كيلو ميوه و... مصرف مي‌كند زيرا بخش اعظمي از اين محصولات فقط در سفره مرفهين و دهك‌هاي پولدار جامعه قرار دارد و اگر از امراض و مصرف دارو و سكته و مرگ حرفي به ميان آمد، آن وقت بقيه مردم در آمارها سهيم مي‌شوند.

فیسبوک

ساندکلاد

رادیو جمعیت

عضویت

All Rightes Reserved © | Created And Designed By: Firemode Studio / Agerin Agency